Medzi knihami - čerstvé informácie z diania v knižnom svete


piatok, 13. september

18:00 – 19:30 Artforum Košice,
Hlavná 87, Košice

Slovak Cooking & Macík Winery

Pozývame vás na prezentáciu novej knihy A Taste of Slovakia II. Jarmily Hlávkovej v piatok 13. septembra od 18:00 v kníhkupectve Artforum, Hlavná 87 v Košiciach. Súčasťou prezentácie novej kuchárskej knihy v angličtine plnej tradičných slovenských receptov bude aj malá ochutnávka a tiež predstavenie rodinného vinárstva TOKAJ MACIK WINERY.

Jarmila Hlávková vyštudovala chémiu na Prírodovedeckej fakulte UK v Bratislave, po skončení VŠ sa presťahovala za manželom do Žiliny, kde žije doteraz na jednom zo žilinských sídlisk. Je manželka a matka troch dospelých detí.
Pred materskou dovolenkou krátky čas pracovala vo Výskumnom ústave textilnej chémie v Žiline, ale neskôr popri výchove detí jej viac učarovala "chémia potravín, varenia a pečenia". Experimentovala nielen s tradičnými slovenskými receptami, ale aj novými kuchárskymi trendmi, ktoré k nám dorazili po páde železnej opony.
Chémia ju priviedla k angličtine, ktorá začala byť po páde komunizmu veľmi populárna. Po návrate z materskej dovolenky sa anglickému jazyku začala venovať aj profesionálne ako súkromná učiteľka.
V tomto čase vznikla aj myšlienka spojiť záľubu v jedle s jazykom a napísať knihu, ktorá by zviditeľnila Slovensko cez jeho kuchyňu.

TOKAJ MACIK WINERY je rodinné vinárstvo v slovenskej časti Tokaja. Už štvrtá generácia rodiny sa tu venuje pestovaniu viniča a výrobe vína.
Pôsobia v dedinke Malá Tŕňa, kde spracúvajú tokajské odrody vo svojej novopostavenej hale. Tu sa vyrábajú tokajské vína "novej generácie", ktoré sú určené pre moderný životný štýl. Okrem toho udržujú aj výrobu klasického tokajského vína, ktoré vyzrieva niekoľko rokov v drevených sudoch v stredovekej tufovej pivnici.
Priamo vo svojom vinárstve v Malej Tŕni vybudovali Macíkovci penzión pre hostí, ktorí prichádzajú nielen ochutnať tokajské vína, ale aj poznávať krásy regiónu.
Macíkovci sa tiež venujú gastronómii a jej snúbeniu s vínami. Zemplínske a maďarské špeciality sa podávajú hosťom vo vínnom dome hneď po absolvovaní riadených degustácií.